Despre (auto)constrângere - Geamurile se închid mereu pe dinăuntru
Ati avut momente sau situatii cand v-ati simtit constransi? Cand v-ati zis ca nu aveti de ales? Cand v-ati simtit prinsi intr-o hora pe care nu vreti sa o jucati si totusi o faceti?
Intr-o situatie de acest tip, manipulatoare de-a dreptul, facem parte dintr-un triunghi dramatic (S. Karpman si E. Berne) iar actorii acestui triunghi sunt victima, persecutorul si salvatorul. In acest triunghi pozitia inferioara este cea mai puternica: in absenta victimei jocul nu poate fi jucat si celelalte roluri se anuleaza. Cu alte cuvinte cand incetam sa ne simtim victime persecutorul nu are putere asupra noastra si implicit nu apelam la un salvator. Respectiv cand incetam sa privim omul de langa noi ca pe o victima nu preluam nici noi roluri de tip persecutor sau salvator.
Am reflectat asupra acestui subiect intr-un moment in care m-am simtit intr-un fel de capcana si imi doream tare de tot sa ma salveze ceva sau cineva, sa se intample o magie. Si mi-am pus urmatoarea intrebare: ce se intampla cand atat victima cat si persecutorul sunt una si aceeasi persoana: noi insine?
Cum scap din situatia in care nu ma tine nimeni, ma tin eu singur(a). Oare se mai aplica faptul ca daca elimin victima treaba e rezolvata?
Dintr-o perspectiva pur personala si nu stiintifica, as zice ca partial da, deoarece e nevoie sa ma percep ca pe o persoana capabila sa gaseasca o rezolvare, capabila sa actioneze si sa nu intru intr-o stare de pasivitate pana ma salveaza ceva sau cineva.
Totusi as mai zice ca e nevoie sa scot din joc si persecutorul. Adica tot eu sa ma uit la credintele si blocajele pe care le am si datorita carora nu fac altceva decat sa ma autosabotez.
In procesul meu de reflectie am folosit urmatoarele intrebari:
- Ce eviti?
- De ce eviti?
- De la cine ai nevoie de permisiune?
Sper sa fie de folos dezvaluirea personala si intrebarile iar daca ai nevoie de sustinere si/sau insotire poti apela la coaching (nu doar la terapie). Si nu, nu inseamna ca daca mergi la un astfel de specialist esti un om slab si incapabil sa se descurce singur sau ca vei fi tratat ca o victima care trebuie salvata. Un principiu al unui proces de coaching de succes e sa crezi in clientul tau si in resursele pe care acesta le are sau le poate dobindi.